De kwaliteit van de Zeeuwse mossels is aanmerkelijk verbeterd door het mooie weer van de afgelopen weken.

,,De kleur en het vleesgewicht voldoen nu aan de eisen van de handel”, laat secretaris Jaap Holstein van de Vereniging Mosselhandel maandag weten. ,,En de verwachting is dat de kwaliteit van de mossels de komende tijd nog beter wordt.”

Het mosselseizoen begint woensdag officieel met de veiling in Yerseke van de eerste oogst van het nieuwe seizoen. In de afgelopen jaren begon het seizoen meestal enkele weken eerder. Dit jaar hadden de mossels door het koude voorjaar meer tijd nodig om te groeien tot de gewenste kwaliteit.

Een medewerkster van het Mosselkantoor in Yerseke laat weten dat de nieuwe mosselen ,,romig zijn en een uitgesproken zilte smaak hebben”. Vorig seizoen passeerden circa 65 miljoen kilo mosselen de veiling in Yerseke. Voor dit jaar verwachten Holstein en het Mosselkantoor een oogst van een vergelijkbare omvang.

In totaal zijn circa 70 kwekers betrokken bij het oogsten van de schelpdieren. ,,De meeste mossels worden in de Waddenzee gevangen, maar er komen ook wat uit de Zeeuwse wateren”, zegt Holstein.

Dat het seizoen pas woensdag officieel begint, betekent niet dat de liefhebbers in Nederlandse en Belgische restaurants geen mossels konden nuttigen. In een aantal restaurants zijn al zogenoemde hangcultuurmosselen verkrijgbaar. Die zijn over het algemeen altijd enkele weken eerder rijp dan de 'gewone' mosselen van de bodem.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl